Bestill nå

Kart og fisketips

Der er mange gode fiskeplasser rett utenfor Nusfjord. Sammen med profesjonelle sportsfiskere med lokalkunnskap, har vi valgt ut gode fiskeplasser og avmerket dem på kartplottere og fiskekart. Dermed finner du fram uansett hva slags båt du velger.

Er været for dårlig til å gå ut i åpent hav, er det godt med fisk inne i fjorden også. Dette er dessuten et alternativ for dem som ønsker en kortere tur.
 

Kjekt å vite

Vi holder fiskeutstyr og nødvendig sikkerhetsutstyr.

Det er anledning til å ta med egen favorittstang, sluk, pilk og annet lureri.

Om ønskelig kan fangsten være et supplement til kveldens middag.

Ta med kamera, her blir det mange skrytebilder.

Skitt fiske!


Tips for fisking med ekkolodd
Prøv å fiske der du ser fisk på ekkoloddet , gjerne over små grunner. Får du ikke fisk, flytt båten, om så bare et kort stykke, for å lete opp fisken. En del fiskeplasser er merket av på ekkoloddet, men søk gjerne også selv i området. Er fisket vanskelig, prøv med naturlig agn.

Fisketips

Torsk
Sportsfiske etter torsk foregår med naturlig agn (som reker, biter av makrell, sild, eller lignende), pilk, sluk, gummimakk, jig eller annet. En kan kaste med sluk eller naturlig agn fra brygge eller svaberg, fortrinnsvis der hvor det er brådypt utenfor. I Nusfjord er et av de beste stedene inne i fjorden på baksiden av fuglefjellet Snøsa, eller utenfor fyret. Prøv å fiske der du ser fisk på ekkoloddet, gjerne over små grunner. Før du ikke fisk, flytt båten, om så bare et kort stykke, for å lete opp fisken. En del fiskeplasser er merket av på ekkoloddet, men søk gjerne også selv i området. Er fisket vanskelig, prøv med naturlig agn. Fisk aktivt, men uten alt for store pilkebevelgelser med stanga. Torsk regnes som en av de beste matfiskene. Kokes (eller rettere sagt "trekkes" i nesten kokende vann ca.10 minutt) i skiver eller i filetbiter, eller fileteres og stekes, vendt i melblanding, saltet og pepret.

Sei
En kan kjenne når det er sei som går på kroken, at fisken agressivt fillerister kroken. Større sei, som en også finner bra forekomster av utenfor Nusfjord, er meget sterke fightere. En bruker gjerne samme utstyr til seifiske, som når en går etter torsken. Pilk og gummimakk er regnet for å være det sikre, men her kan en definitivt variere. Dette er nydelig matfisk, enten kokt, eller skåret i fileter og stekt.

Kveite
Kveita er havets dronning. Forekomstene av kveite har vokst vesentlig de siste årene. Mens det tidligere var tilfeldig når noen fikk kveite under sportsfiske, har en nå lært mye om hvordan en målrettet fisker etter arten. Kveita kommer gjerne fra de store havdyp og inn til kysten i slutten av april. Når vanntemperaturen begynner å stige til ca.6 grader, begynner også spenningen blant kveitefiskere å stige. Det som overrasker mange, er at fisket kan bedrives på svært grunt vann. 7 – 12 meters vann er svært interessant, men naturligvis også dybder på 20-30 meter. En kan få kveite på pilk, men det foretrukne er gummijigger som fiskes fra rett over bunnen og opp i vannet. En beveger stanga svært forsiktig, og får gummifisken til å ”danse” i vannet. Etter et halvt minutt, sveiver en opp litt, og fortsetter fisket, og så videre til en enten er halvveis oppi vannet eller helt oppe ved båten. I stedet for jig, kan en fiske med naturlig agn, død sei, makrell, sild eller hel regnbueørret opp til 1 ½ kilo(!) Kveite under 80 cm (3-4kg) skal gjenutsettes varsomt. Om fisken skulle dø under håndteringen, er det stadig ikke lov til å bringe den i land. Fisk over 80cm og opp til 15-20kg er fantastisk matfisk. En gjør et snitt midt på flatsiden inn til beinet, fileterer ut to pene stykker på hver side, før en snur fisken og gjør det samme. Stekes FORSIKTIG og kort tid, slik at den ikke blir gjennomstekt og tørr. Større kveiter er gjerne for grove som mat, og slippes gjerne ut igjen etter at en har målt størrelsen på fisken i vannet. Nusfjord har et samarbeide med Havforskningsinstituttet, der en merker både små, mellomstore og stor kveite. ”Tagge-utstyr” finnes i båtene. Nusfjord utsteder gjerne et ”Catch & Release Diplom” til dem som har merket og gjenutsatt kveite.

Lyr
Lyr finner en ofte litt grunnere enn torsk og sei. Tett inntil brattskrenter, og over grunner finner en ofte lyren. Lyren fighter gjerne ennå hardere enn en sei, men bare et minutt eller to. Den blir fortere sliten. Lyr kan med fordel også dorges med wobbler over grunne partier. Nydelig fisk å steke!

Hyse
Skal en aktivt fiske hyse, foregår dette gjerne på flat mudderbunn, etter at en har sett fisk på loddet. Bruk gjerne litt små kroker, med agn. Pilk og opphengere fungerer også meget godt. Hysa er litt løs i munnen, så en gir gjerne et mer forsiktig tilslag (rykk for å få fisken til å sitte ekstra godt på kroken) enn når en fisker torsk og sei. Stekt hyse er godt, og den er særs populær i fiskemat/kaker. Røkt kalles den gjerne ”røkt kolje”.

Geir Sivertzen
Nusfjord har egen fiskeekspert med lang erfaring fra sportsfiske.

Geir er ansvarlig for organiseringen av fisketilbudet og kan bistå med tilpassede fiskeopplevelser og gi råd og tips for godt fiske.