-Derfor får kvinner oftere fisk enn menn

Les ekspertens ukjente forklaring og smarte fisketips

06.04.2020
Av: Classic Norway Hotels

Påsketid er utetid. Hva med å prøve fiskelykken? Her er tipsene for å lykkes.
Her for du vite hvorfor fisketuren starter hjemme hos deg selv, hva som er det smarte tipset for å holde varmen, og hvordan du best lykkes i jakten på fisken akkurat nå.


Bli med på fisketur i påsken. Vi i Classic Norway Hotels vil gjerne dele mange av våre medarbeiders eksperttips med alle våre gjester, kunder og lesere. Og i årets påske, som blir veldig annerledes for mange, er hotelldirektør Preben Moen ved vakre Gloppen Hotell i Sandane på Vestlandet klar til å dele noen smarte fisketips.
For det var nettopp laksefiske og fisket etter sjøørret som la selve grunnlaget for den aller første hotelldriften her for snart 200 år siden.

IMG_2607.jpeg
Er du klar for å prøve fiskelykken i påska?

Sikkerhet og varme

Dersom du skal fiske fra land, enten svaberg, brygge eller en bro så er det viktig å huske godt fottøy slik at du står trygd på underlaget. Glem heller ikke at en redningsvest eller flytevest også er et godt varmeplagg. Ha det gjerne under ytterjakka for ekstra effekt.

Fisketuren starter hjemme

Den vellykket fisketur starter alltid med gode forberedelser. Se over utstyret du trenger og etterfyll fra butikken før dørene stenges i påska.  Å fiske i sjøen er gratis, i ferskvann må du ha fiskekort. Er du under 16 år har du rett til å fiske gratis med stang og snøre mellom 1. januar og 20. august.

Sei og makrell kan du fiske fritt i sjøen, mens andre fiskearter har regler om minstemål. Husk også at torsken er fredet fra svenskegrensa til Aust-Agder hele året. I definerte gyteområder for torsk er det fiskeforbud mot all saltvannsfisk i perioden 1. januar - 30. april. Du kan allikevel fiske sjøørret, da den ikke omfattes av forbudet. Noen områder er sjøørreten fredet nå, så sjekk først om det er lov der du bor. Regler for fritidsfiske i sjøen finner du hos Fiskeridirektoratet.

Y24A2924.jpeg
Preben Moen er hotelldirektør i Gloppen og lidenskapelig fisker. Mens han venter på laksesesongen deler han gode fisketips.

Tålmodighet

-Alltid ha utstyret i orden. Ingenting er så demotiverende enn at utstyret ikke er i orden. Fiskesnøret bør etter min mening alltid være årsferskt, sier Preben Moen.
-Også knuten til sluk, svivel o.l. skal også være dagsfersk. Det er alltid kjedelig å miste store fisker på grunn av slurv i forberedelsene ...
Ta gjerne med deg barna og bruk påsken til å lære dem å fiske. Kanskje kan dere tilberede fangsten på bålet etterpå? Men husk at barn ikke er like tålmodige som voksne. Og det kan røyne på dersom ting går i stykker. Ha derfor med en lite ekstralager av utstyr, slik som  sluker, svivler, mark hva enn du fisker med.

Kvinner får mest  

-Visste du at kvinner får alltid mere fisk en menn? Det er en enkel og viktig grunn til dette. Kvinner er nemlig mer tålmodige enn menn og får derfor veldig ofte mere fisk enn menn gjør. Dette gjelder spesielt under laksefiske, hvor det er lett tilgang på mat og drikke, som gjerne frister til lange pauser. Og da taper mange menn, forteller den erfarne fiskeren. 

Fiske fra båt

GOPR1868.jpeg
Å fiske fra båt er oftere litt enklere enn å fiske fra land. I alle fall for nybegynnere.

-Dersom du ikke er er en vant fisker så er det smart å spørre lokalkjente fritidsfiskere om tips og råd. De vet hvor fisken står og hva du bør fiske med. Veldig mange steder i landet finnes det lokale Facebooksider for fiskeglade. Her kan du få mange gode tips.
 Skal du fiske fra båt så kan du slippe sluken helt til bunns og deretter sveive inn 1-2 meter. Deretter fisker du deg over til overflata. Vær tålmodig. Fisken kan stå i ulike høyder oppover. Forsøk å etterligne atferden til agnet. Det handler om å lure en sulten fisk. Dersom du ikke får napp kan det ofte være nok å skifte til en annen sluk med annen fasong eller farge. Ikke gi opp for tidlig. Husk at fisken er på jakt etter mat og leter der den vet at maten ofte dukker opp. Det kan være der de er strøm i sjøen, rundt et nes, i et sund etc. Eller når tidevannet er på vei opp.

Fiske fra land

Skal du fiske fra land så starter du med å kaste ut og deretter sveive inn før sluken har nådd bunnen. Prøv å variere innsveivingshastigheten. Prøv også å fiske deg gjennom området foran deg, ved at du starter med å kaste ut skrått til venstre. Så sveiver du inn og kaster på nytt rett foran deg. Sveiv inn og kast deretter ut på skrått til høyre. Del gjerne opp i mindre «kakestykker» slik at du får fisket gjennom hele området.

Ørrefiske/laksefiske

-Her er ingenting feil og ingenting helt rett. Det er nettopp det som gjør sjøørrettfisket så utrolig spesielt og veldig spennende, sier Moen.
-Far min sa alltid til meg: Finn din egen måte å fiske på. Det er kun du som kommer til å lese nettopp denne strømkanten, denne hølen, denne faunaen eller dette været. Han fikk alltid fisk, jeg fikk aldri. I ettertid og etter min fars bortgang, kom disse minnene tilbake til meg. Og alle plassene han stod på og dro feite lakser og ørreter, er nettopp der jeg fisker i dag. Det er slik jeg nå leser elven på sammen måte som han.
-Det høres kanskje nerdete ut, men jeg har også i ettertid arvet hans utrolige interesse for klassiske fluer:  Alle henger på Gloppen hotell, og er eid av meg, noe jeg er utrolig glad for. Jeg har akkurat bestilt 20+ ekstra. Og jeg er bestemt på å gjøre dette til verdens største klassiske fluesamling.
Når det gjelder fluer så er er det så ufattelig mange teorier. For ørreten det jakten på mat som gjelder. Altså ting som ser ut som mat de spiser. Enten du fisker i elv eller i sjø er dette effektivt. Men det har også ekstremt mye med hvordan flua blir presentert eller hvor den går. Eller hvor du fisker. 

IMG_4025.jpeg
La barna få prøve seg i jakten på fisken. Det kan skape gode minner for resten av livet.

På jakt etter sjøørret om våren

Når våren kommer starter mange årets fiskesesong for fullt. Her får du tipsene for å fiske sjøørret på våren.
Å fiske sjøørret på våren er et eventyr! Er du på riktig plass kan du oppleve masse vak og stimer av bitevillig fisk. Finn deg en lun kile eller vik hvor solen får tak og vannet blir litt varmere enn havet rundt. 

Fargen som teller

Preben Moen har allerede begynt å glede seg til årets sesong i Gloppenelva som starter 1. juni.
-Jeg fisker alltid med fargene rundt meg når jeg fisker etter laks. Er det mye grønt over hølen, da fisker jeg med grønt og svart. Svart funker forresten alltid. Og jakter man på sjøørretten kan man fiske med helt sorte fluer.
Et tips for jakten på laksen: Fiske med gult ved sol, blått i breelv, eller rødt om morgenen. Men husk at uansett så er ingenting av dette rett for alle. Prøv det frem og skaff egne erfaringer, råder Moen.
-Uansett er det tålmodighet og forståelse som fikser laks på kroken, akkurat som i ett langt forhold, smiler Preben Moen, som avslutter med det aller viktigste:
-Du må også kose deg. Slappe av og la skuldrene senke seg. Man er på fisketur for hyggen skyld. Skitt fiske!


Les disse sakene fra vår reiseblogg:

Ønsker du flere gode tips fra oss i Classic Norway følg oss på facebook her...