Norgesferie: 7 gode grunner til å dra til Ona i sommer

Der kanskje den største opplevelsen er å gjøre ingenting

05.07.2020
Av: Classic Norway Hotels

Leter dere etter et reisemål med det ekte opplevelser, god plass, spennende natur, hyggelige mennesker, god mat og et fint sted å overnatte?

Da vet vi hvor du skal dra. Bli med til Ona ytterst på Romsdalskysten. 

Skjermbilde 2020-07-03 kl. 14.31.44.png
Så kort er avstanden mellom Ona (bildet) og Husøya

Ona består av de to øyene Ona og Husøya, pluss en rekke holmer og skjær. Ferga til Ona går fra naboøya Finnøya (med Finnøya Havstuer). Og hit kommer dere enten med ferge fra Småge på Gossen (her er det mulig å sette igjen bilen) eller med ferge og bil/sykkel fra Brattvåg/Fjørtofta.  

Ferga legger til på Ona, og om dere tar med bil så bør denne parkeres like ved fergekaia. Husøya henger sammen med selve Ona, med husklynga Onagarden, med en liten bro og alt dette går vanligvis under fellesnavnet Ona. Og alt på de to »hoved-øyene» ligger i gangavstand fra ferga.

Ona fyr

Skjermbilde 2020-07-03 kl. 13.52.10.png
Årets vertskap, Kenneth og Hilde, forteller gjerne historien om Ona Fyr.

Et besøk oppe på selve fyret er et must for alle som besøker Ona. Den aller første fyrstasjonen stod ferdig allerede i 1867. Fyret ble automatisert så tidlig som 1971. Fra fyret har du panoramautsikt over Onagarden med hus fra 1700-tallet rett under deg, og selvsagt hele øysamfunnet med i alt 10 fastboende.  Du får også en spektakulær utsikt mot Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre. Fyret er 14,7 meter høyt og står på «fjellet» Onakalven. Les mer her.

Steffågarden 

Hvordan bodde man på Romsdalskysten tidlig på 1900-tallet? Dette kan du finne svar på ved å besøke Romsdalsmuseets hus, Steffågarden på Husøya. Å komme inn her er som å reise over 100 år tilbake i tid. Les mer her.

Kunst 

IMG_3163.jpeg
Keramikkutsalgene har åpen hele sommeren

Ona har to keramikere med utsalg, Onakalven keramikkverksted og «Brun & Blå».
Begge ligger like ved Ona Havstuer og fergekaia. I tillegg kommer Galleri HF9 på Husøya. Ellers er det spennende å rusle fjærelangs for å finne drivved etc som man kan ta med hjem og lage sine egne kunstverk av. Husk at Ona har sårbar natur og både å plukke blomster eller å ta med rullesteiner hjem ikke er ønskelig. Nyt dem heller der de er. I tillegg kan dere besøke butikken med den lille kafeen, samt strikkebutikk - To runde pinner - nærmest vegg-i-vegg med Havstuene.

Badestrand

Skjermbilde 2020-07-03 kl. 13.50.51.png
Badestranden er nesten som i Syden

En av de fineste strendene i Romsdal ligger på Husøya, like ved gravstedet (som også er verd i tankefull historisk rusletur). Den kritthvite stranda ligger der innbydende – og på varme sommerdager vil dere bli overrasket over den gode temperaturen i sjøen.

Gjør ingen ting

Skjermbilde 2020-07-03 kl. 14.35.28.png

Det beste dere kan gjøre på Ona er å gjøre minst mulig. Å rusle rundt, snakke med lokalbefolkningen og andre feriegjester, lytte til naturens egne lyder, se på dyrelivet, ta bilder (ta gjerne også med kikkert, også), og la den helt spesielle kyststemningen komme tett inn på kroppen. 

Mat og drikke 

IMG_20200627_185727.jpg
Prøv årets deilige fiskesuppe i Restaurant Ona.

Man kan selvsagt ta med egen mat og drikke til Ona, da utleieleilighetene på Ona Havstuer er beregnet på selvhushold. Men i Havstuene finner dere også «sommerrestaurant Ona» der Leter dere etter et reisemål med det ekte opplevelser, god plass, spennende natur, hyggelige mennesker, god mat og et fint sted å overnatte?  Årets vertskap, Hilde Nevland og Kenneth Røynås, serverer både lunsj, kaffemat og herlige middager. Restauranten er i første omgang åpen til og med 8. august. Men den kan også leies ellers i året. Ta kontakt med oss for detaljer. På finværsdager er det perfekt å sitte ute, men det er også lune og fine sitteplasser inne i restauranten. Les mer om dette her.

Overnatting

Skjermbilde 2020-07-03 kl. 14.35.59.png

Ona Havstuer har fem fine leiligheter med til sammen 11 soverom og 22 sengeplasser. Alle tilfredsstiller kravene til god komfort og fine opplevelser ytterst i havgapet.  Leilighetene har gode senger og er møblert i en stil som passer til bygningene. Og dette forsterker følelsen av å oppleve Ona på en tid da det bodde langt flere her ute enn det gjør i dag. -For oss har det vært en drøm å komme til Ona. Nå gleder vi oss til å ta imot gjester hele sommeren, sier Hilde Nevland og Kenneth Røynås. Bestill opphold her.