Bestill rom nå!

Bestill nå

Nyvågars bærekraftsarbeid

hva som er gjort og hvilke mål og tiltak vi har

Nyvågar er Miljøfyrtårnsertifisert og vi jobber kontinuerlig mot en mer bærekraftig driftsmåte. I begynnelsen av 2021 gikk vi gjennom en resertifisering og evaluerte tiltak og mål. Vi vil være tydelige og informere om arbeidet vårt og ønsker kommunisere fortløpende om prosesser og tiltak. Vi ønsker ikke bare engasjerte medarbeidere uten også engasjerte gjester. Bærekraftarbeidet skal løpe som en rød tråd gjennom hele virksomheten.

Nedenfor deler vi eksempel på hva vi har gjort under 2020 og hvilke mål og tiltak vi har planlagt for 2021. Nederst lenker vi også til 2020 års miljørapport. 

Tiltak gjennomført 2020 

For utvidet kompetanse har Nyvågars hotellsjef gjennomgått en 10 ukers kurs for «Sustainibility management» og en analyse av virksomheten er gjort i følge GSTC’s kriterier. 

Vi har arbeidet aktivt for enda mer engasjerte ansatte og har hatt hyppigere personalmøter. Hver avdelingsleder har vært involvert i planlegging og utvikling. 

Vi har hatt fokus på rutiner for minsket strømforbruk og generelt minsket energiforbruk innom flere avdelinger, vi har til eksempel solgt en av Diesel bilene våre og tilbyr sykler til leie for våre gjester. 

Vi har knyttet tre nye lokale samarbeider og 3 av våre 4 nærmeste samarbeidspartnere på aktiviteter er Miljøfyrtårn sertifisert. Vi har forbedret avfallshåndteringen. Vi sorterer matavfallet på kjøkkenet og har bedre oversikt over matsvinn. Vi har ordnet avfallsstasjoner som alle gjester kan bruke.
Vi har tilbudt en mer bærekraftig meny i restauranten, med flere grønne og lokale valg og vi har hatt fokus på storytelling for å løfte dette arbeid og gjøre det til en del av opplevelsen. Vi har arbeidet fram en ny policy for restauranten med tydelig bærekraftsfokus.
Vi gikk helt vekk fra å servere frokosten som buffé for servering i porsjoner og har dermed minsket matsvinnet. Vi har fått veldig fine tilbakemeldinger fra våre gjester på dette tiltak. 

Last ned 2020 års miljørapport her...


Mål & Tiltak 2021 

Vi har som mål å utvikle samarbeid med enda flere lokale og miljøsertifiserte partnere og leverandører. Vi skall også utvide antallet produkter og råvarer som er økologiske og Fairtrade sertifiserte og i større grad påvirke så flere bærekraftige alternativ tas i bruk sentralt innom Classic Norway. 

Vi ønsker å tilby flere aktiviteter med bærekraft i fokus. Plukking/høsting av tang og tare er et eksempel på aktivitet vi starter i gang med under sommeren. Vi ønsker å formidle budskapet om det unike marine miljøet i Lofoten. 

I våres restaurant skal vi gjennom bruk av lokale råvarer presentere en meny som tar vare på Lofotens mattradisjoner. Vi skal være kunnskapsrike i tradisjonelle metoder og bruksområder samtidig som vi skal vare nyskapende. Dette gjelder både fisk og annen sjømat inkludert tang og tare. Vi skal jobbe aktivt for at grønne alternativ til enhver tid er attraktive i våre menyer. Vi skal velge lokalt, grønt og riktig. Vertskapet skal aktivt formidle dette både til ansatte og gjester. 

Vi arbeider aktivt før å minimere matsvinn, vi serverer for eksempel i prinsippet ikke buffé. Vi prøver hele tiden finne nye forbedringsområder til tross for at vi allerede har kommet langt. 

Vi ønsker å redusere usortert avfall og skape bedre forutsetninger for hver gjest å enklere sortere avfallet sitt på rorbuen. Informasjon skal vare på plass om vad som ikke bør skylles ut i vannet/toalettet. 

Energiforbruket kan reduseres ytterligere gjennom flere nye energieffektive løsninger, som å skifte til nye vedovner i rorbuene. Vi ser også på muligheten for et pilotprosjekt der en rorbu bygges om for å være så energieffektiv som mulig. 

Vi skal forbedre vår eksterne kommunikasjon, det skal vare enkelt for våre gjester å aktivt ta bærekraftige valg. Vi vil også, i større grad, gi informasjon hvordan du som besøkende i Lofoten kan bidra, for eksempel gjennom Lofotvettreglene.


Vi tar gjerne imot tips og ideer om hvordan vi kan gjøre Nyvågar Rorbuhotell til ett ennå mer bærekraftig hotell.

Snakk gjerne med vår resepsjonist eller send oss en mail post@nyvagar.no

Frode Rørvik

Hotellsjef