Bestill rom nå!

Bestill nå

Historie

Vakre Valldal

Valldal, kjent som jordbærbygda i Møre og Romsdal. Valldal er et dalføre som starter på toppunktet på Nasjonal Turistveg Trollstigen – Geiranger.

Dalen er ca. 30 km. lang og ender opp nede ved fjorden, en arm av Storfjorden, med Tafjorden i en retning og Synnylvsfjorden - Geirangerfjorden motsatt. Veien over fjellet til Romsdalen har vært viktig i århundre, først som handelsveg, lenge før turistene kom. 

Trollstigvegen slik den er i dag, ble offisielt åpnet av Kong Haakon 7. i 1936. Valldal er historisk kjent som stedet der Olav den Hellige gikk i land vinteren 1029 og hans ferd videre gikk opp dalen og over fjellet til Dovre. Valldal og Tafjordområdet er del av Verdensarvområdet sammen med Geiranger.


Nr. 154 KyrkjebåtOsvikaA - 1920x1152.jpg
Folket frå Osvika legg ut på kyrkjeferd frå gamle Osvik-voren om lag år 1920. Personane i robåten er frå høgre: Olina Marta Osvik, Karolina Osvik, Karl Johan Osvik, Lars Osvik, Johan Osvik, Olav Osvik. Kvinna som sit i framskuten er tenestetausa hans Lars frå ein gard i Valldalen. Osvik sokna eigentleg til Dale kyrkje, men det mest vanlege var å reise til gudstenesta i Syltekyrkja
Nr. 867 Stubbrytar.Trollstigen - 1920x1152.jpg
Trollstigen 1930-1932. Bispesvingen. Personen heilt til venstre er Ludvik Solheim, og ved sida av Martin Ytterlid (bas), så Ole Martin Tafjord, Karl Andreas Tafjord, Albert Tafjord. Dei arbeidde på akkord med 6 mann på laget. Arbeidslaget her kjøpte for eiga rekning ein stubbrytar, truleg ein av dei første på desse trakter. Her er dei i ferd med å lage Bispesvingen.