Bestill rom nå!

Bestill nå

The Classic Fjord Tour: Norges vakreste nye sykkelrute

Fra mai til oktober

The Classic Fjord Tour er sykkelruten som kombinerer noen av Norges mest spektakulære landeveier med den viden kjente Geirangerfjorden og skjulte perler i Hjørundfjorden. Fra Atlanterhavsveien ytterst i havgapet fører ruten deg inn til fjorder, fjell og dype daler ved Åndalsnes og Trollstigen. Å sykle denne ruten er en reise for alle sansene, fylt av farger og kontraster.

Havbrisen suser og hvisker mens du krysser broene som knytter sammen holmer og skjær i havgapet, og solen varmer i de grønne fjorddalene før du klatrer opp til den skarpe fjelluften av mose og lyngheier. Lokalmat med ferske ingredienser fra fjord og eng gir deg energi til neste etappe, og langs ruten bor du standsmessig på gamle fiskevær, handelssteder og tradisjonelle hoteller med luksuriøst preg. 

Classic Fjord Tour passer for deg som er aktiv og har sykkelerfaring, og for erfarne syklister som er ute etter sin neste utfordring og en helt unik opplevelse. Med offentlig transport som knytter sammen bygd og by kan du gjøre ruten til din egen og tilpasse til ulike nivåer, og sykle kun deler av ruten om du ønsker. Lokale guideselskaper skreddersyr gjerne din reise med bagasjetransport, transfer og guide. Ruten vår starter i Molde, men du kan også starte fra Kristiansund eller snu ruten på hodet og begynne eventyret i Ålesund.

Molde – Bud – Atlantic Road, 98 km  

For deg som ønsker å starte på sykkelruten på ankomstdagen, er kystbyen Molde en flott base. Hotell Molde Fjordstuer er et utmerket valg om du ønsker å utforske den lille byen før landeveien kaller, og det perfekte testrittet følger sykkelstien opp til utkikkspunktet Varden, bedre kjent som Moldepanoramaet. 222 snøkledde fjelltopper fyller horisonten på den andre siden av fjorden. Moldemarka er perfekt for vandreturer, og for et dypdykk i historien til folket ved kyst og fjell anbefales et besøk på Romsdalsmuseet. 

Om du foretrekker å starte neste dag og velger Ålesund som base kan den 82 km lange landeveisturen lett erstattes med en to timers busstur til Molde, eller fire timer til Kristiansund. Før du setter deg på sykkelen fra Kristiansund, bør du ta deg tid til en tur med den lokale kjenningen Sundbåten, som har fraktet passasjerer mellom de fire øyene i sentrum i over 140 år. Uansett hvilken by du velger som start bør du unne deg en bedre middag på en av de mange sjømatrestaurantene. Her i klippfiskens hjemland leker kokkene seg med ferske ingredienser og lokale oppskrifter.  
Fra Molde går landeveien til det lille fiskeværet Bud og deretter til første høydepunkt på ruten. Broene på Atlanterhavsvegen knytter sammen små øyer og skjær med fastlandet, og snor seg som en sjøorm mellom mørkt hav og grågrønne berg. Om du ønsker å parkere sykkelen for dagen og prøve fiskelykken er det mulig å bli med på guidet havfisketur eller havørnsafari eller leie kajakk. Ta vikingskipet Kvitserk over til det autentiske fiskeværet Håholmen Havstuer hvor du sover godt til lyden av bølgeskvulp.

Atlanterhavsvegen – Angvik, 95 km

Neste dag følger du Atlanterhavsvegen til Vevang og Kvernesfjorden før du svinger inn på Fv666 til Angvika, et ritt på 75 km. Mens du legger kilometerne bak deg på landeveien som fører fra kyst til fjord, vil du merke at landskapet skifter både form og farge. Borte er de vindblåste skjærene og glatte svaberg formet av bølger. Sakte hever åser og fjell seg, og den salte brisen viker for duften av grønne enger, bjørk og einer. Angvik Gamle Handelsted tar godt imot deg med knitrende peisild og hjemmekoselig atmosfære, og stive muskler kan få velfortjent oppmerksomhet på spaavdelingen.

Angvik – Eresfjord – Åndalsnes – Valldal, 167 km 

Denne etappen kan du velge å dele opp, eller ta som et langt ritt. Videre på Fv666 fra Angvika klatrer du opp Vistdalsheia på 555 moh. før du når Åndalsnes, midt mellom fjord og tinder. Dersom du vil dele opp denne etappen har Åndalsnes både stilige hoteller og koselige gjestehus, og både Via Ferrata, Romsdalseggen og flere spennende vandrestier i nærheten for deg som vil utforske den utemmede naturen i Romsdalen. Foran deg har du 51 km til Valldal på den andre siden av fjellet, en av tøffeste etappene på ruten. Det høyeste punktet på den verdenskjente Trollstigen ligger på 705 moh., og fra utsiktspunktet på toppen kan du skue ned på de mesterlig konstruerte hårnålssvingene som snor seg oppover fjellsiden. Etter det tøffe rittet kan du se frem til å suse nedover til Valldal og sjekke inn på Valldal Fjordhotell. Den lille bygda har en fredelig atmosfære, men her er det også muligheter for både elverafting, juving og havkajakk. Om det derimot frister å bare ta det med ro og nyte stillheten etter et langt ritt er du kommet til rett sted - hvert eneste rom har nemlig egen terrasse og fjord- og fjellutsikt.Hvistdalsheia_Mare og Romsdal_MagnusFurset - for web-side.jpg
©Magnus Furset - at Hvistdalsheia
Trollstigen Moreog Romsdal_MagnusFurset for web-side.jpg
©Magnus Furset - at Trollstigen           
                ©Magnus Furset - at Trollstigen
Geiranger_ Dalsnibba-Moreog RomsdalMagnusFurset.j - for web-side.jpg
©Magnus Furset - at Dalsnibba in Geiranger

 

Valldal – Geiranger – Dalsnibba, 70 km  

Se opp for lekne niser i fjorden mens du krysser med fergen fra Linge til Eidsdal, før du tar fatt på Ørneveien til Geiranger. Legger du inn et stopp ved Ørnesvingen er det bare å rette kameraet mot horisonten og trykke for å få det perfekte postkortbildet – det fantastiske fjordlandskapet gjør resten! Et must i Geiranger er fjordsightseeing, som du kan gjøre enten med båt eller kajakk, og det er mange vakre vandreturer fra Westerås Gård. Når du har hvilt ut nede i bygda og handlet inn proviant på Geiranger Sjokolade kan du sjekke inn på Hotell Utsikten fra 1893, som ligger nydelig plassert et stykke oppe i dalen. Etter å ha lagt fra deg vesker og bager venter neste utfordring, og kanskje den tøffeste på hele turen. Dalsnibba er det høyeste punktet på ruten, der du kan skue utover Geirangerfjorden og de mektige fjellene fra plattformen på 1500 moh. Utsikten her oppe tar pusten fra deg – hvis ikke klatreetappen gjør det først!  

Geiranger – Ålesund, 119 km  

På neste og siste etappe av Classic Fjord Tour bør du starte tidlig – her har du ikke lyst å miste et sekund med dagslys! Den 119 km lange etappen tar deg gjennom spektakulære landskap der sporene etter glemte tider viser seg for den som stopper opp og ser. På fergen fra Geiranger til Hellesylt kan du få øye på gamle setre som biter seg fast til grønne frimerker av beitemark i bratte fjellsider, der fossene stuper ned i den dype fjorden. Norangsdalen er et av Norges trangeste dalfører, og turen gjennom dalen sies å være en dronning verdig. Langs veien kjent som Dronningruta ligger Lyngstøylsvatnet, der grunnsteinen av en forlatt og oversvømt seter fortsatt kan skimtes på bunnen av det klare vannet. Sunnmørsalpene rager med skarpe tinder rundt Hjørundfjorden, der flere av de små fjordsamfunnene har fremdeles fergen som sin eneste adkomstvei.  

Eventyret er ikke slutt når du parkerer sykkelen og rister på støle bein i Ålesund – tvert imot! I byen som ble kåret til Norges vakreste bør du ta deg tid til å vandre gjennom sentrum og de vakre jugendstilbygningene, før du ser det hele fra fugleperspektiv fra byfjellet Aksla. Etterpå venter et besøk på Atlanterhavsparken, en kajakktur i Brosundet, eller kanskje en tur med RIB-båt til fugleøya Runde?